PRK SETERUSNYA: DUN Merlimau, Melaka

Terkini @Tenang, Johor

Pemuda Johor Tuntut Penjelasan Segera Status MC Cikgu Maarof

Pemuda UMNO Johor hari ini meminta pihak yang berkenaan khususnya Kementerian Pelajaran dan Kementerian Kesihatan mengemukakan hasil siasatan berhubung sijil cuti sakit (MC) oleh suami calon Pas Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Maarof Abdul Mutalib 45.

Ketua Penerangannya, Halim Abd Jalil berkata status siasatan perkara berkenaan perlu diperjelaskan agar keraguan orang ramai berhubung perkara terbabit tidak menjadi tanya serta menimbulkan seribu satu persoalan.

Tegas beliau jika Cikgu Maarof didapati bersalah, apakah bentuk tindakan yang diambil dan jika beliau didapati tidak bersalah, apakah penjelasan daripada pihak yang terbabit kerana semua pihak ingin tahu status berkenaan.

“Kalau Cikgu Maarof bersalah, bagaimana pula dengan Pegawai Perubatan yang mengeluarkan MC berkenaan. Begitulah sebaliknya. Jadi status siasatan perlu diperjelaskan agar sebarang kekeliruan tidak terus berpanjangan.

“Kita bukannya emosional disebabkan Cikgu Maarof adalah suami kepada calon Pas, tetapi ianya adalah berasaskan etika iaitu etika perguruan dan etika perubatan. Kita cukup profesional dalam hal ini dan tidak wujud sekelumit pun dendam di dalam hati,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas status tindakan suami calon Pas, Maarof Abd Mutalib yang dilaporkan mengambil cuti sakit selama 21 hari sepanjang kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang baru-baru ini.

Perkara itu timbul setelah laporan menyebut Cikgu Maarof dilihat menemai isterinya, Normala Sudirman yang merupakan calon Pas untuk kawasan berkenaan berkempen menemui pengundi.

Halim yang juga Ketua Pemuda Tenggara seterusnya berkata pihak status siasatan berhubung perkara itu perlu disegerakan agar ianya tidak menjadi budaya dan ikutan kepada mana-mana pihak lain selepas ini.

Soal beliau bukankah pihak yang terlibat dalam isu berkenaan merupakan kakitangan awam dan sudah pastinya memerlukan perhatian serius daripada pihak terbabit.

“Saya mintalah percepatkan perkara ini. Lagi lama lagi banyak pertikaian dan persoalan yang akan timbul dan banyak cerita yang akan tersebar. Jadi percepatkanlah demi kepentingan semua pihak,” katanya.

2 comments:

 1. Mana mungkin ada tindakan!
  Kejadian ini cuba dilengah2kan dgn harapan ianya akan dilupakan.
  Kan Melayu mudah lupa?
  PAS ini telah bertindak macam Komunis dgn ahli2nya menyusup masuk ke dalam Kementerian2 dan Jabatan2 Kerajaan.
  Sudah tentulah Kementerian Pelajaran Johor dan Kementerian Kesihatan Johor dah sah diterajui oleh orang2 PAS!

  ReplyDelete
 2. D cabar semua barua2 PAS yang bekerja dlm kerajaan supaya letak jawatan dan mohon kerja dgn NIK NAJIS d Kelantan. Haram terima gaji dari Kerajaan sambil menikam belakang. Korang nak jadi mcm si Nuar Al Jub ke? Suka benda d blakang?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...